100205-fiat-påven-fabriker

Påven ger sig in i Fiat-strid

Den italienska bilindustrin är i uppror sedan Fiat bestämt sig för att stänga en av sina fabriker. Anställda på Fiat-fabriker runtom i Italien strejkade på onsdagen och till och med påven har lagt sig i konflikten.

 Arbetare vid Fiat-fabriker runtom i hela Italien gick på onsdagen ut i en gemensam strejk för att stötta sina kollegor på Sicilien. Fiats vd Sergio Marchionne har gjort det klart att fabriken i Termini Imerese på Sicilien måste läggas ned eftersom Fiat förlorar pengar på varje bil som byggs där. Den största anledning uppges vara att kostnaden för att leverera delar till Sicilien är 1 000 euro högre än vanligt för varje bil som byggs.

De strejkande arbetarna har fått stöd från påven Benedictus XVI. Tidigare i veckan sade påven i ett uttalande att man borde göra allt som är möjligt för att rädda jobben, och nämnde särskilt Termini Imerese och aluminiumproducenten Alcoas fabrik Portovesme som riskerar nedläggning vilken dag som helst.

Fiat har meddelat att fabriken i Termini Imerese ska läggas ned vid slutet av nästa år. Fabriken ger arbete åt drygt 1 400 personer som för närvarande sätter ihop Lancia Ypsilon. En ny generation Ypsilon lanseras nästa år men den ska byggas i Fiats fabrik i polska Tychy. Som kompensation för nedstängningen av fabriken i Termini Imerese har Fiat erbjudit sig att flytta tillverkningen av Panda från Polen till Italien. Fiat har gjort det mycket tydligt att fabriken på Sicilien inte längre är önskvärd och de erbjuder till och med att skänka bort den helt gratis till den som kan presentera en seriös affärsplan. Den franska tidningen Les Echos uppger att Fiat har fått bud från ett antal vitt skilda intressenter, bland annat Pininfarina, arkitekten Massimiliano Fuksas som planerar att förvandla fabriken till en filmstudio samt svenska möbeljätten Ikea.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!