071206-popemobile

Påvens nya bil

I går fick den heliga fadern, påven Benedict XVI, äntligen sin efterlängtade nya vitpimpade Mercedes-Benz som kommer att vara hans heligaste vagn en tid framöver.

Påvens nya bil, även kallad Popemobile, är i grunden är en G500 från Mercedes-Benz. Det tog cirka två år att bygga den enligt alla de önskemål som Vatikanen hade. Bilen är givetvis målad i Vatikan-vit färg. Även inredningen är vit som oskulden själv. Längst bak finns en särskild trappa med röda fotsteg som är tänkt för påven då han ska ut på en tur för att visa upp sin helighet. 

Redan 1930 fick Påven Pius XI en Mercedes-Benz som officiell bil, det var en Nürburg 460 Pullman Limousine. Sedan dess har Mercedes-Benz försett Vatikanen med specialbyggda bilar åt påven. I den befintliga vagnparken finns i dagsläget olika säkerhetsbilar från Mercedes-Benz som i grunden är M- och S-klass modeller men bland annat försedda med skottsäkra glas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!