100201-pedalproblem-psa

Pedalproblemet växer – även PSA och Ford drabbade

Krånglande gaspedaler tvingar Toyota ett rekordstort antal bilar men nu är det inte längre bara Toyotas problem. Citroën och Peugeot ska återkalla sina C1 och 107 och Kina uppges Ford ha problem med enstaka modeller.

PSA-koncernen (Peugeot, Citroën) har inte gått ut med något officiellt uttalande men en talesman säger till Bloomberg News att man kommer att återkalla nära 100 000 bilar i Europa. Anledningen är densamma som har tvingat Toyota att återkalla cirka åtta miljoner bilar i USA och nu senast 1,8 miljoner bilar i Europa. Eftersom Citroën C1 och Peugeot 107 är i princip samma bil, och tillverkas i samma fabrik som Toyota Aygo påverkas även de. Bilarna kommer från den tjeckiska fabriken i Kolin där Toyota och PSA driver verksamhet tillsammans.

När det nu rapporteras att även Ford har drabbats av problem med gaspedaler verkar det som att problemet inte har några gränser. Ford uppges ha stoppat produktionen av den kinesiska varianten av transportbilen Transit. Boven i hela dramat tros vara den gaspedalsmekanism som levereras av amerikanska CTS Corp till bland annat Toyota och Ford. CTS har dock gått ut med ett pressmeddelande där de vill klargöra de missförstånd som de anser sprids i medierna. CTS säger sig inte känna till att problemet finns på deras produkter och de understryker att de inte har levererat gaspedaler till några Toyota-modeller innan modellår 2005. Eftersom problemet har rapporterats på modeller tidigare än så anser CTS att felet inte kan ligga hos dem. Märk dock att Toyota bara har återkallat bilar tillverkade från 2005 och framåt.

Gaspedaler som hakar upp sig i Toyota-bilar misstänks ligga bakom 19 dödsolyckor i USA under de senaste tio åren. Toyota säger sig nu ha en lösning som genomgår en slutlig utvärdering. I slutet av förra veckan meddelades att Toyota Motor Europe har beslutat att återkalla åtta modeller i Sverige.

Berörda modeller och tillverkningsperioder är följande:

Aygo (augusti 2005 - augusti 2009)

IQ (november 2008 - november 2009)

Yaris (november 2005 - september 2009)

Auris (oktober 2006 - 5 jan 2010)

Corolla (oktober 2006 - december 2009)

Verso (feb 2009 - 5 januari 2010)

Avensis (november 2008 - december 2009)

RAV4 (november 2005 - november 2009)

I dessa modeller finns det en möjlighet att vissa gaspedalsmekanismer kan bli tröga eller fastna i delvis nedtryckt läge, eller återgå långsamt till tomgångsläge. Detta problem orsakas av att gaspedalens mekanism kan bli sliten i kombination med vissa drifts- och miljöförhållanden.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!