090401-peterhorbury-volvo

Peter Horbury gör comeback som designchef hos Volvo

I fredags var den stora nyheten att designchef Steve Mattin lämnar Volvo PV. I dag kommer nästa stora bomb – före detta designchefen gör comeback, närmare bestämt Peter Horbury som ligger bakom S60 och XC90.

Steve Mattin lämnar jobbet som designchef på Volvo Personvagnar, vilket du kunde läsa på teknikensvarld.se i fredags. Genast började kommentarerna och spekulationerna under artikeln att flöda. Några av er skrev att Peter Horbury borde ta över vid rodret igen och det verkar som att Volvo har lyssnat på er.

Den 1 maj i år tar 59-årige Peter Horbury över som designchef hos Volvo Personvagnar. Han kommer närmast från Ford Motor Company där han har varit ansvarig designstrateg för Ford, Lincoln och Mercury. Dessförinnan var han designchef hos Fords Premier Automotive Group där Volvo ingick tillsammans med Aston Martin, Jaguar och Land Rover.

Tiden innan Ford (1991-2002) var han designchef hos Volvo Personvagnar och vad då en stark bidragande orsak till Volvos nya formspråk, alltså bort från det kantiga och ”boxiga”. Bland annat ligger han bakom Volvo S60 (som sedan i går inte längre tillverkas) och XC90 samt konceptbilarna ECC och SCC.

– Vi är mycket glada över att ha Peter tillbaka hos oss här på Volvo. Han kommer att spela en viktig roll när vi tar nästa steg i vårt skandinaviska designspråk och kommer att säkerställa att vi fortsätter utveckla attraktiva bilar för premiummarknaden, säger Stephen Odell, vd för Volvo Personvagnar.

Peter Horbury föddes i Alnwick i Northumberland i England. Han studerade till Art Director vid Newcastle-upon-Tyne College of Art and Industrial Design under åren 1968-72. Han läste vidare till en masterexamen i Automotive Design vid Royal College of Art i London där han blev färdig 1974. Han utsågs till Autocar’s Designer of the Year 1998. Under sin 35-åriga karriär har han varit inblandad i designarbetet av mer än 60 bilar, lastbilar, bussar och motorcyklar.

– Jag är mycket glad över att vara tillbaka i Sverige och det fina bilmärket Volvo. Volvo har en mycket stark designidentitet och det kommer att bli ett privilegium att få arbeta med teamet för att utveckla det skandinaviska formspråket i framtida produkter och bidra till att vända utvecklingen i företaget, säger Peter Horbury.

– Jag vill också önska Steve Mattin lycka till i sin framtida karriär och tacka för hans engagemang i Volvo Personvagnar, avslutar Stephen Odell.

Farhågor fanns att det skulle kunna vara Volvos version på aprilskämt, men så är inte fallet. För säkerhets skull slog vi en snabb signal till Volvo.

– Detta är inget aprilskämt, säger Volvos presschef Maria Bohlin till teknikensvarld.se.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!