Peugeot 208 GTi 30th Anniversary special edition officiell

Det är 30 år sedan Peugeot 205 GTI debuterade. Därför passar Peugeot på att i dag, invigningsdagen av Goodwood Festival of Speed, presentera en jubileumsmodell av redan heta 208 GTi.

En av de mest kända GTI-bilarna genom tiderna är Peugeot 205 GTI. Än i dag förs den på tal med respekt och efterföljaren 208 GTi som lanserades förra månaden för arvet vidare med bravur, om än på ett lite mindre busigt sätt.

Peugeot respekterar sin historia och inte minst 205 GTI, därför har de i dag på invigningsdagen av Goodwood Festival of Speed dragit skynket av jubileumsversionen 208 GTi 30th Anniversary special edition.

Denna jubileumsutgåva är inte enbart lackerad i de typiska Peugeot GTI-färgerna rött och svart. Jämfört med standardversionen av 208 GTi har fjädringen vässats och så även styrningen. Medan GTi:n rullar på 17-tumshjul som standard har 208 GTi 30th Anniversary special edition svarta 18-tumsfälgar skodda med 205/40-däck. Genom fälgarna skymtar snygga röda bromsok.

Men allt är inte ögongodis, det finns också godis som högerfoten får ta del av. Den turbomatade 1,6-litersmaskinen har fått åtta extra hästkrafter och 25 extra newtonmeter. Det betyder totalt 208 hästkrafter och 300 newtonmeter. Det räcker för att kapa 0-100-tiden med tre tiondelar till 6,5 sekunder. Stående kilometern kräver ytterligare 20 sekunder, alltså totalt 26,5 sekunder. 80 till 120 km/h på femte växeln går på sex sekunder.

Motorn är som vanligt kopplad till en sexväxlad manuell låda. Framhjulen står för drivningen och denna jubileumsmodell har begåvats med en differentialbroms av Torsen-typ.

Inga priser har annonserats. Vanliga 208 GTi kostar från 229 900 kronor. Försäljningen påbörjas i november, bara några veckor efter att bilen visats upp på bilsalongen i Paris som i höst pågår mellan 4 och 19 oktober.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!