Peugeot 208 GTi Concept Foto: 0683664150 JEANBRICE@JEANBRICE.COM

Peugeot 208 GTi Concept flirtar med 80-talet

Peugeot sparkar igång sin förväntade storsäljare 208 med tre världspremiärer på samma gång, 208, GTi Concept och XY Concept. Alla tre kommer visas på bilsalongen i Genève och lovar gott…

Lilla Peugeot 205 GTi är en bil de flesta bilintresserade håller ett särskilt kärt minne av. Modellen tillverkades som GTi-modell mellan 1984 och 1994 och hann under de tio åren tilltala en hel ungdomsgeneration. Men det finns nackdelar med att tilltala unga människor, en av dem är att bilarna blir hårt körda och i dag finns få välbevarade exemplar kvar. 

 Det vill Peugeot åtgärda genom nya Peugeot 208 GTi Concept som Peugeot själva menar tagit tillvara på arvet från sin storsäljande företrädare 205. Instegsmodellerna har på pappret redan imponerat, minsta modellen väger in på låga 975 kilo, vilket ger en föraning om att det finns möjlighet för gokartliknande körglädje i GTi Concept. 

 För den 200 hästkrafter starka turboladdade 1,6-litersmotorn från RCZ lär åtminstone få fart på ekipaget, och lyckas man bra med den sexväxlade lådan lär en och annan motorjournalist rekommendera bilen. Men än så länge är det upp till bevis som gäller för Peugeot, varken GTi Concept eller ”vanliga” 208 har släppts iväg för test. 

 Spårvidden har i GTi jämfört med standard-208:an ökat 36 millimeter både fram och bak på bilen. För att få ner ändan i backen har Peugeot monterat en vinge ovanför bakluckan och stannar bilen gör man med 302 millimeter frambroms och 249 millimeter bromsskiva bak. Bromsarna gömmer sig igenom de 18 tum stora fälgarna och bak på bilen trumpetar dubbla avgasrör ut att det är en GTi Concept.

 XY Concept

Men alla Peugeotköpare är inte ute efter snabba bilar, utan nöjer sig med någon av de andra motorerna i utbudet, till exempel e-HDi-motorn på 1,6 liter och 115 hästkrafter som släpper ut 99 gram koldioxid per kilometer. 

 Just den motorn har Peugeot installerat i en annan konceptbil till bilsalongen i Genève, XY Concept. Till skillnad från GTi Concept är fokus på stil och komfort. Till exempel har XY Concept kromdetaljer, glastak och vad Peugeot kallar exklusiva material i inredningen. 

 Mer om Peugeot 208 kan du läsa här och alla tre 208:or som kommer finnas på Genève-salongen kommer finnas uppställda mellan den 8 och 18 mars i år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!