071214-peugeot-308-rc-z

Peugeot 308 RC Z går i produktion

Peugeots koncept 308 RC Z visades på Frankfurtmässan för bara några månader sedan. Om man ska tro den franska motorpressen är det redan bestämt att Peugeots Audi TT-utmanare ska gå i produktion.

Franska Motorlegend säger sig ha god anledning att tro att Peugeot 308 RC Z är klar för produktion och att den ska byggas av Magna Steyr i Österrike. Från PSA har det däremot inte kommit något officiellt uttalande som bekräftar detta. Motorlegend tror att vi får se de första exemplaren på vägarna redan 2009.

308 RC Z bygger, som namnet antyder, på vanliga 308. Plattformen som kallas PF2 är den samma i båda bilarna. Karossformerna är dock helt andra på RC Z. Att Peugeots designers har tjuvtittat lite på Audi TT märks tydligt. Proportionerna är desamma och profilen ”svankar” på samma sätt som Audis TT och R8. Kanske är det ett smart drag att likna den man vill konkurrera med.

308 RC Z ska vara Peugeots tolkning av vad körglädje är. Om fransmännen helt har misstolkat begreppet återstår att se men på papper och bild ser det i alla fall roligt ut. Som det ser ut nu är den enda motorn densamma som i 207 RC, i 308 RC Z ger 1,6-litersmotorn 43 hästkrafter mer än i 207, vilket är 218 stycken. Produktionsbilen kommer säkerligen att bjudas i ett antal olika konfigurationer med olika motoralternativ.

Eftersom bilen väger låga 1 200 kilo lär det inte behövas mycket motor för att ge en angenäm körupplevelse. Den låga vikten är resultat av flitigt användande av aluminium och kolfiber. Ytterligare vikt har sparats på bakrutan som är i plast.

Fler bilder på bilen finner du via länken nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!