Peugeot 405 börjar tillverkas i Azerbaijan

Det finns bilmodeller som aldrig ger sig. Peugeot 405 hör till dessa och nu startar tillverkningen av 80-talsklassikern i Azerbaijan.

Mini, Folkabubblan och Lada Niva är alla bilmodeller som tillverkats under lång tid, det behöver man inte vara bilnörd för att ha koll på. Lite i skyundan stormar även Peugeot 405 fram. Mellanklassaren ritad av Pininfarina debuterade 1987 och blev utsedd till Årets bil året därpå. Tillverkningen i Europa lades ned 1997 men har fortsatt i länder som Argentina, Zimbabwe, Chile och Thailand.

I Iran startade tillverkningen av modellen under mitten av 1990-talet och pågår än, nu ansluter även Azerbaijan som tillverkare av 405:an under namnet Khazar. Modellen ska byggas i en ny fabrik för 15 miljoner dollar (cirka 140 miljoner kronor) i Neftcala vid Kaspiska havet. Projektet är ett så kallat joint-venture mellan den iranska tillverkaren av 405, Iran Khodro, och AzerMash-koncernen.

Upp till 10 000 fordon ska byggas årligen av bilarna som får en prislapp på 17 500 manat, vilket motsvarar cirka 96 000 kronor. Det är dock ingen ren 80-talare vi talar om, bilen har uppdaterats och till och med fått namnet 406. Bilen kommer med automatlåda som standard liksom klimatanläggning, dubbla krockkuddar, elmanövrerade framsäten och blinkers på ytterbackspeglarna. Interiören har delvis arbetats om och har inslag av beige plast och träimitation.

Under huven finns antingen en 1,8-liters bensinmotor med bränsleinsprutning och 100 hästkrafter eller en turbodiesel med 105 hästkrafter. Bensinmotorn hör till PSA-koncernens XU-serie som fanns i en mängd bilar under 1980-och 90-talen. Dieseln är av TU-typ som fanns i produktion i Frankrike till 2014.

Bilarna byggs i första hand för den inhemska marknaden men export kan vara aktuell till länder som Ryssland, Ukraina, Tadzjikistan och Turkmenistan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!