110502-peugeot-ex1-rekord Foto: fotokleinzoliver@aol.com +49176-22500241

Peugeot EX1 snabbaste elbilen runt Ringen

Att sätta snabba varvtider på Nürburgrings nordslingar har länge varit populärt bland bensinbilar. Nu har även elbilarna börjat leta sig ut på banan och snabbast av dem alla är en konceptbil från Frankrike.

När Peugeot visade konceptbilen EX1 på Parissalongen i höstas misstänkte vi att den skulle kunna vara riktigt rask på bana. Nu har Peugeot visat att den verkligen är det genom att sätta nytt rekord för eldrivna bilar runt Nürburgrings nordslinga.

Föraren Stéphane Caillet körde den lilla elbilen med en genomsnittshastighet på 138, 324 km/h runt den 20,8 kilometer långa slingan. Det gav en sluttid på 9 minuter och 1,338 sekunder. Det nya rekordet är en förbättring med hela 50 sekunder mot den numera näst snabbaste varvtiden som sattes av en modifierad Mini E i fjol. För att sätta elbilsrekordet i perspektiv kan man jämföra med Renault Twingo RS med cupchassi som är knappa sekunden snabbare.

Konceptbilen Peugeot EX1 är en annorlunda uppenbarelse med sin exoskelettliknande kaross och tätt sittande bakhjul. Bilen är helt och hållet tillverkad i kolfiber och väger endast 750 kilo. EX1 drivs av två elmotorer, en för varje hjulpar, med 170 hästkrafter och 240 newtonmeter vardera.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!