081215-peugeot-bosch-hybrid

Peugeot och Bosch utvecklar dieselhybrid

Peugeot satsar hårt på sin dieselhybridteknik. Nu har fransmännen tecknat ett avtal med Bosch som ska leverera de elektriska komponenterna. Därmed snabbas utvecklingen på, tekniken debuterar i crossovern 3008 om tre år.

Nu hymlar Peugeot inte längre med att Prologue-konceptet vi fick se på Paris-salongen i oktober faktiskt var en förhandstitt på kommande 3008. Prologue-konceptet såg i prinicp produktionsfärdigt ut och var en blandning mellan en MPV och en mellanstor SUV. Peugeot meddelar nu att 3008 ska levereras under våren 2009.

Två år senare, 2011, ser det ut som att 3008 kan bli riktigt intressant. Då introduceras nämligen Peugeots nya dieselhybridsystem. 3008 blir den första Pegeoten som får systemet och den kommer att kombinera det med ett fyrhjulsdriftssystem. Hybridsystemet utvecklar Peugeot tillsammans med Bosch som får i uppgift att leverera den bakre elektriska motorn, den främre högspänningsgeneratorn samt kraftelektroniken för styrning av dessa komponenter. Därutöver kommer Bosch att stå för gränssnittet mellan de elektriska och elektroniska komponenterna, ABS-systemet och ESP-systemet för att optimera energiåtervinningen.

En lättare form av hybriddrift introduceras i hela Peugeots modellprogram under nästa år. Ett stop-start-system ska finnas tillgängligt som tillval för alla Peugeots personbilar.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!