071228-pininfarina-elbil

Pininfarina elektrifieras

I ett joint venture med Bollore Group ska Pininfarina bygga en bil som drivs helt och hållet av elektricitet. Bilen som ska börja säljas 2010 laddas via ett vanligt eluttag i väggen.

Miljötänkandet har nu även nått klassiska bilbyggaren Pininfarina. Tillsammans med Bollore Group görs en satsning på ungefär 150 miljoner för att utveckla en helt och hållet eldriven fyrsitsig bil. Med anledning av att det tidigare i höstas rapporterades att Pininfarina var nära konkurs är det förvånande att en så pass stor satsning görs i ett så osäkert segment. Hursomhelst ska bilen byggas i Italien och säljas i Europa, USA och Japan som en Pininfarina med början 2010.   

För bilens utseende står naturligtvis Pininfarina med sina många år av erfarenhet av bilbyggande. Bollore Group bidrar med ett nyutvecklat Lithium-Polymer-batteri som ska driva bilen på egen hand. 

Bollore Group startades 1822 och har mer än 32 000 anställda världen över. Det är ett mångfasetterat företag som bland annat sysslar med transport, industri och media. Med mer än 30 års erfarenhet av att tillverka kondensatorer har man nu utvecklat det batteri som ska sitta i den nya bilen. 

Batteriet ska klara av att driva bilen 250 km vid stadskörning. Under denna sträcka kommer man dock inte behöva utsätta sig för några större doser av g-kraft. 0-50 km/h klaras av på måttligt spännande 4,9 sekunder. Den diskreta fartsensationen slutar inte förrän vid 130 km/h. Med tanke på att det är en elbil det handlar om är det ändå respektabla prestanda. Bilen ska, som tidigare nämnts, kunna laddas via ett helt vanligt eluttag hemma i garaget. En full laddning ska ta fem timmar, med en snabbladdning på fem minuter kan man köra 25 km.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr