100523-pininfarina-nido-ev

Pininfarina Nido EV firar 80 års design

80-årsdagar kan firas på olika sätta. Italienska designmästarna Pininfarina väljer att göra det genom att premiärvisa en liten blå elbil i Smart-storlek.

 Under sin 80-åriga historia har Pininfarina gjort sig ett namn genom att designa vackra sportbilar, på senare år har fokus i stället riktats mot små och eldrivna bilar. På 2008 års bilsalong i Paris visades konceptbilen B0 och fyra år dessförinnan fick världen möta stadsbilskonceptet Nido. Den vakne läsaren förstår genast att Nido EV är en vidareutveckling av den gamla konceptbilen men vad gör det när tekniken är av senaste slag och designen av modernaste snitt. 2004 års Nido vann flera designpriser, den utsågs bland annat till världens vackraste konceptbil.

Pininfarina beskriver Nido EV som ett laboratorium avsett för att utforska elektrifieringen av stadsbilen och samtidigt ta fram en modulär plattform. Konceptbilen är byggd kring ett stålrörschassi men tanken är att en eventuell produktionsbil ska ha en aluminiumkonstruktion under skalet. Konstruktionen är designad för att kunna förvandlas till fyra olika el- eller hybridmodeller – en tvåsitsig, en 2+2-sitsig, en pickup och en liten skåpbil.

Pininfarina Nido EV mäter 290 centimeter på längden, 168 centimeter på bredden och 150 centimeter på höjden. Den är med andra ord lite längre, lite bredare men lite lägre än Smart Fortwo. Precis som i Smarten går det inte att åka fler än två personer åt gången. Bakhjulen drivs av en elmotor som är monterad längst bak i bilen och i sin tur får kraft från batterier av typen Zebra Z5 Ni-NaCl – en typ som ska vara mycket säker och pålitlig. Batterierna är dessutom 100 procent återvinningsbara. Räckvidden anges till 140 kilometer och toppfarten begränsas elektroniskt till 120 km/h. Nido EV är därmed inte någon optimal långfärdsbil, men det är den inte heller tänkt som. Bäst trivs den i täta städer där den får nytta av sin 30 kW-starka elmotor som skjuter bilen från 0 till 100 km/h på 6,7 sekunder. 

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!