090105-pininfarina-elbilar

Pininfarina slutar bygga åt andra – familjen lämnar företaget

Pininfarina nådde i förra veckan en historisk vändpunkt. I en handlingsplan som ska rädda företaget ingår att allt samarbete med andra biltillverkare ska upphöra. Från och med 2011 ska Pininfarina bara bygga egna bilar. Och de ska drivas av el.

Redan innan den svåra finanskrisen drabbade världen var italienska Pininfarina ett företag i kris. Konkurshotet har hängt över karosseriet en lång tid, enligt uppgift har Pininfarina lån på drygt sex miljarder kronor. Men nu ska det snart vara slut på de dystra tiderna. I förra veckan presenterades en handlingsplan för framtiden. Den största förändringen är att man inte längre ska bygga bilar åt andra tillverkare. Företaget säger i ett uttalande att man inte ska leta efter nya samarbetspartners. Pininfarina bygger för närvarande Alfa Romeo Brera Coupé och Spider, Volvo C70 och Ford Focus CC. Det sista kontraktet löper ut i slutet av 2011. Därefter ska Pininfarina endast bygga bilar under egen flagg, och alla ska vara elbilar.

Nästa år påbörjas förserieproduktionen av B0, en elbil som tagits fram i samarbete med franska batterispecialisterna Bollore Group. 2011 hoppas man kunna börja bygga bilen med full fart. Därefter följer troligtvis ett flertal nya modeller. En minst lika stor förändring för Pininfarina är att Pininfarina-familjen säljer sin ägarandel i företaget. Familjens holdingföretag Pincar kommer att sälja sin aktieandel på 50,6 procent för att företaget ska överleva.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer