080923-pininfarina-elbil

Pininfarinas elbil visas i Paris

Nästa vecka kan vi komma att få se världens vackraste elbil. Det är i alla fall förhoppningen när anrika Pininfarina ska visa sin nya elbil på bilsalongen i Paris.

Nu är Pininfarina äntligen på väg att bli färdiga med sin elbil. Till bilsalongen i Paris i oktober skickar de en konceptmodell av bilen, bara för att ge oss en försmak av vad som komma skall. Med tanke på det italienska karosseriets designanor vore det inte helt otroligt om bilen blir den vackraste elbilen hittills. Redan i slutet av förra året kunde vi avslöja de första detaljerna om bilen, som då mest verkade vara på projektstadiet, men som nu alltså visar sig vara i det närmaste färdig.

Pininfarina står dock inte helt ensamma som upphovsmän till bilen. Bilen utvecklas i ett joint-venture som ägs tillsammans med franska batterispecialisterna Bollore Group. Tillsammans uppges de två ha gått in med omkring 1,4 miljarder kronor i projektet, vilket får sägas vara en enorm summa för Pininfarina som för inte så länge sedan stod på ruinens brant. Produktionsmålet visar att det är ett allt igenom seriöst försök att producera en vettig elbil. Med början år 2010 ska bilen säljas som en Pininfarina i Europa, Japan och USA. Målet är att senast år 2014 sälja 15 000 bilar per år. Innan det målet kan uppnås förväntar sig Pininfarina och Bollore att man ska kunna sälja 2 000 bilar år 2010, 8 000 år 2011 och 11 000 år 2012.

Bilen som kommer till Parissalongen blir en fyrsitsig, helt eldriven bil som ska kunna laddas via ett vanligt eluttag. På en full laddning klarar bilen att ta sig omkring 200 kilometer. Om man har bråttom och inte kan låta bilen ladda mer än fem minuter kan man åka max 25 kilometer. Fartresurserna är inte så värst imponerande, 0-50 km/h på 4,9 sekunder och en toppfart på 130 km/h tilltalar väl inte den fartglade. Batterierna som används är inte lithiumjon-batterier, vilka är vanligast i moderna elbilar. I stället används Bollores lithium-metal polymer-batterier. Dessa uppges vara säkrare och mer tillförlitliga då de inte innehåller någon vätska.

På bilderna ses stadsbilskonceptet Pininfarina Nido från 2004 års bilsalong i Paris.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!