070529_foerarloes_polisbil

Polisbilen som kör själv

Tyska polisen vill ha automatiska och förarlösa patrullbilar. Tillsammans med en grupp robottekniker har ”die Polizei” nu tagit fram en familjebuss som kör på egen hand med hjälp av datorer och kringutrustning.

Förarlösa patrullbilar som kör på egen hand står högt upp på tyska polisens önskelista. Med hjälp av en grupp robottekniker vid Freie Universität i Berlin har tyska polisen nu tagit fram en prototyp på ett förarlöst patrullfordon. Datorer i bilen tar emot information från sensorer, videokameror och laserutrustning för att sedan ge kommandon till ratt, gas och broms.

Sensorerna känner av vägkantens markeringar samt hinder på vägbanan. Laserutrustningen har översikt runt bilen upp till 150 meter. Bilen har dessutom ett GPS-navigeringssystem.

Under våren har det körts diverse tester med bilen i hastigheter upp till 30 km/h. Tyska polisen och teknikerna räknar med att autopiloten är mogen nog att köra i hastigheter upp till 60 km/h inom några år. Undertecknad hoppas dock inte att bilen utvecklas för att patrullera på autobahn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet