Foto: Kristoffer Thessman

Polisen ändrar regelverk för biljakter

I höst ändras regelverket för polisens biljakter. Ett resultat av den tragiska olyckan vi Hjulstabron.

Under en biljakt i mars 2013 beordrade vakthavande befäl att Hjulstabron mellan Enköping och Strängnäs skulle öppnas. Något som ledde till att två män i 20 årsåldern körde genom avspärrningarna och kraschade i vattnet, båda omkom. Den uppmärksammade olyckan ledde till debatt och nu i höst ska polisens regelverk gällande biljakter ändras.

Exakt hur det nya regelverket ska se ut är inte fastställt ännu, men ett förslag är att ta bort begreppet efterföljande och i stället bredda begreppet förföljande. Efterföljande betyder att polisen följer ett misstänkt fordon på avstånd. Vid förföljande jagar polisen aktivt fordonet med syfte att stoppa det.

– Vi vill ha tydligare regler, tolkningsutrymmet ska bli så litet som möjligt, säger Martin Lundin, kommisarie vid Polismyndighetens utvecklingsavdelning.

De nya reglerna kommer även innebära ökad användning av spikmatta, förbättrad dokumentation och utökad utbildning, något som berör cirka 8 000 poliser i yttre tjänst.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!