091113-polis-böter-kvot

Polisen bötfäller för få – uppmanas bötfälla fler

Polisen i Falun och Borlänge fick i slutet av förra året som mål att i år dela ut 1 500 trafikböter. Men med drygt en och en halv månad kvar av året är man långt ifrån målet. Nu uppmanas polisen att lägga på ett kol och bötfälla ytterligare 350 trafikanter innan årets utgång.

Målet för Falun- och Borlängepolisen under 2009 är att bötfälla 1 500 trafikanter. Detta mål, som sattes i slutet av förra året, är bestämt på riksnivå inom polisen.

– Det tycker jag är ett rimligt mål och tanken med det är att vi förväntar oss att det ger en trafiksäkerhetshöjande effekt, säger trafikpolischefen P-O Nordqvist till Falu-Kuriren.

Nu är det så att polisen i ovan nämnda orter verkar ha legat på latsidan under året och har nu fått en reprimand från ett stationsbefäl som via ett e-postmeddelande säger att de måste lägga på ett kol för att klara av de uppsatta målen.

Bland annat ska Falun- och Borlängepolisen bötfälla 350 trafikanter innan nyår för att komma upp till målet. I e-postmeddelandet uppmanas poliserna att bötfälla så många som möjligt innan december månads inträde. Så här har stationsbefälet formulerat sig:

”Känns kanske lättare att lägga på ett kol nu i november, än närmare jul då det känns mer i plånboken.”

Med andra ord anser polisen att det är viktigare att fylla kvoten under november månad än att verkligen synas i trafiken och ta fast de verkliga trafiksyndarna under både november och december.

– Jag har inte läst mejlet men lagen gäller 365 dagar om året och jag hade personligen inte formulerat mig så, säger P-O Nordqvist.

En polis har kontaktat Falu-Kuriren då denne anser att jakten på att uppfylla statistiken är obehaglig och cynisk.

– Det förutsätts att medborgarna begår brott, innan det är bevisat. Det finns uppenbart en kvot att fylla, säger polisen till Falu-Kuriren.

Men P-O Nordqvist berättar för tidningen att det inte handlar om antalet böter som polisen delar ut, utan effekten av det.

– Att det körs för fort vet vi väl alla. Trafikanten måste få uppleva att vi finns och bevakar vägarna för att det ska påverka trafiksäkerheten.

Falun- och Borlängepolisen ligger också efter när det gäller antalet gjorda utandningskontroller för att upptäcka rattfulla i trafiken. Som mål för året ska de ha gjort 23 000 utandningskontroller innan nyår. Till och med i dag har de bara gjort 17 000.

Lite nyfiken på hur polisen resonerar när det gäller andra bovar och banditer?

”I år sätter vi som mål att ta fast 12 000 inbrottstjuvar, 800 bankrånare, 1 200 våldtäktsmän och 4 000 kortbedragare”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!