Foto: Jeppe Gustafsson & John Roman Images / Shutterstock

Polisen hårdbevakar hastighet i veckan

Även små fortkörningar kommer att rapporteras av polisen under den nationella trafikvecka som i dag har inletts över hela Sverige. Inte bara synliga utan även dolda kontroller utgörs längs landets vägar.

Nationella trafikveckor genomför svenska polisen titt som tätt, inte sällan tillsammans med andra länder i Europa.
Under vecka 24, det vill säga mellan måndagen den 14 juni (i dag) och söndagen den 20 juni, är det dags för ännu en sådan vecka och denna gång, som så många gånger förr, genomförs extra poliskontroller för att ”uppmärksamma vikten av att följa skyltad hastighet och för att öka trafiksäkerheten”.

Polisen fokuserar alltså under veckan på hastigheten på de svenska vägarna, inte bara på rejäla fortkörningar utan även mindre hastighetsöverträdelser.

– Man får inte glömma att det i slutändan handlar om att rädda liv. Vi kan alla bidra till en säkrare trafikmiljö. Följ skyltad hastighet, var ett föredöme i trafiken och säg ifrån när personer i din närhet kör för fort, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Snitthastigheten på våra vägar anses fortfarande vara för hög, baserat på mätningar som visar att de flesta trafikanterna kör för fort.

– Hastigheten har stor påverkan på utgången av en trafikolycka. Tyvärr ser vi fortfarande att alldeles för många kör för fort. Det vi behöver är en attitydförändring: Att köra för fort ska vara lika oacceptabelt som att köra onykter, för det är lika illa och sätter liv på spel, säger Ursula Edström.

Veckans hastighetskontroller genomförs både synligt och dolt, sistnämnda via övervakning med hjälp av video-/pilotfordon.

LÄS MER: Aldrig tidigare har så få omkommit i trafiken som under 2020 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!