Polisen kliver in i din bilradio

Snart kan du få höra en polisröst ge dig befallningar, direkt i din bilstereo. Ett nytt system som låter utryckningsfordon kommunicera med bilar som befinner sig inom 300 meter har testats med goda reslutat och kan komma att införas i hela landet.

För att förbättra framkomligheten vid utryckning ska polisens och räddningstjänstens bilar kunna kommunicera med de bilar som befinner sig i närheten. Under sex veckor har räddningstjänsten i Enköpings och Håbos kommun testat ett nytt radiosystem som låter dem göra precis det. Precis som med trafikmeddelanden så avbryts radiosändningen för bilister inom en radie av 300 meter och får på så sätt varningar om utryckningsfordon som närmar sig. Men det krävs förstås att radion är påslagen.

Rikspolisstyrelsen och Räddningsverket ska inom kort skicka en ansökan till Post- och telestyrelsen om att få använda tekniken. När systemet testades upplevde Räddningstjänsten att bilisterna flyttade på sig mycket snabbare. Om systemet får godkänt ska Rikspolisstyrelsen överväga att införa det i hela landet, rapporterar TT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!