Foto: Illustration: Mattias Rabe

Poliser vill se skärpt lag kring mobiltelefoner

Det var bara några år sedan lagen kring mobilanvändande i bil skärptes, men polisen vill redan se en skärpning av lagen. De menar att det i nuläget är alldeles för svårt att få de som bryter mot lagen fällda.
Mattias Skantze

Lagändringen som gjordes under 2013 innebär att förare endast får använda telefoner under körning om de inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt.

Dock förklarar polisinspektören Nils Gustavsson att man för att få till en fällande dom antingen behöver vittnesutsaga på gärningen eller någon form av teknisk bevisning, som video eller foto på att det hänt. 

Flera poliser menar att det är svårt att bevisa att någon brutit mot lagen, vilket i sin tur leder till att få blir fällda. Lagen har blivit kallad för ”helt tandlös”. Nils Gustavsson och flera andra trafikpoliser hade hellre sätt att lagen skärptes, så att det dessutom blev förbjudet att hålla i mobiltelefon samtidigt som man körde. På så vis hade man endast fått använda telefon om den fanns monterad någonstans i fordonet. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!