090429-pontiac-holden Foto: Holden / Wieck / © 2006 General Motors

Pontiacs död hårt slag mot Holden

Nu är det bestämt att GM:s dotterbolag Pontiac ska förpassas till historieböckerna. Det är dock inte bara Pontiac som påverkas av GM:s beslut. Australiska Holden väntas förlora åtskilliga miljarder när Pontiac försvinner.

 I början av veckan kom beskedet från GM – Pontiac läggs ned. Samtidigt meddelade GM att drygt 20 000 anställda i USA-fabrikerna kommer att tvingas gå. Nya uppgifter säger nu att GM:s beslut även får verkningar i avlägsna Australien. GM-ägda Holden är ansvariga för tillverkningen av Pontiac G8, som även kommer i skepnad av Holden Commodore och Vauxhall VXR8.

Holden uppges ha investerat ett antal miljoner dollar i sin fabrik i Australien för att sätta ihop vänsterstyrda versioner av bilarna och räknade med att exportera omkring 30 000 Pontiac G8 till USA varje år. Nu blir det bevisligen inte så eftersom det inte kommer att finnas några Pontiac-bilar att bygga. Holden hoppades kunna exportera totalt 70 000 exemplar av Commodore/VXR8/G8 årligen, vilket skulle inbringa i runda slängar sex miljarder kronor. Nu verkar ingen riktigt veta hur det ska gå för Holden, och de anställda i Australien fruktar att stora varsel är att vänta. Holdens ledning säger att de är besvikna över GM:s beslut men vill ändå lugna sina anställda med att det i dagsläget inte ser ut som att några anställda vid fabriken i Elisabeth i södra Australien kommer att behöva lämna företaget.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer