091119-porsche-gt3-r

Porsche 911 GT3 R officiell

Efterträdaren till Porsche 911 GT3 Cup S är här. Den byter namn till 911 GT3 R, biffar till sig med 30 extra hästar, bantar bort onödiga kilon och blir dessutom mer lättkörd.

En ny värsting-Porsche ser dagens ljus. Nya Porsche 911 GT3 R är byggd enligt FIA:s internationella GT3-reglemente och är speciellt anpassad för att köras av duktiga förare på amatörnivå. Enligt Porsche har fokus under utvecklingen legat på att göra en bil med bättre köregenskaper och som ska vara enklare att hantera. I Porsches värld innebär det att minska vikten och höja effekten.

Precis som föregångaren är nya GT3 R baserad på gatversionen GT3 RS. Medan GT3 RS har en boxermotor på 3,8 liter kan GT3 R stoltsera men en på 4,0 liter. Därmed höjs också effekten med 30 hästar till 480 totalt. All denna kraft ska leta sig ut till de två bakhjulen via en sekventiell låda i sex steg. Porsche-ingenjörerna har även gått på kilogramjakt och lyckats banta ned vikten till 1 200 kilo.

I övrigt hittas nytt ABS- och antisladdsystem tillsammans med ”e-gas” med ”trottle-blip” som ska ge snabbare gasrespons. Dessutom har spårvidden ökat och därmed även bredden på hjulhusen. Framtill har frontspoilern fått en lätt översyn och baktill syns nya LED-lampor.

911 GT3 R begår premiär på Birmingham Motor Show den 14 januari 2010. Kunderna kommer att få sina bilar under våren nästa år men först måste de betala minst 279 000 euro, plus moms och skatter.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet