081120-cayenne-diesel

Porsche Cayenne Diesel kommer februari 2009

Nu är det bombsäkert – Porsche släpper en dieselversion av Cayenne. I dag berättade de att modellen fått grönt ljus och att den går att köpa hos Porsche-handlaren från och med februari nästa år.

För bara några minuter sedan damp det i inkorgen ner en pressrelease från Porsche där det officiellt står att Porsche Cayenne Diesel har fått grönt ljus. Visst har vi nåtts av uppgifterna tidigare, men nu finns de på pränt.

Anledningen till att världens mest lönsamma biltillverkare väljer att släppa sin stora suv med dieselmotor under huven beror på, enligt dem själva, att det genomförts en rad skattelättnader för dieselbilar runt om i Europas länder samt att deras aktiemajoritetsinnehav i Volkswagen Group har öppnat upp nya dörrar för användningen av dieseltekniken. Volkswagen är enligt uppgifter världens största tillverkare av dieselmotorer för personbilar.

Porsche Cayenne Diesel får en V6-maskin på tre liter och 240 hästkrafter under huven. Motorn är sedan tidigare välbekant eftersom den också finns tillgänglig i Audi Q7 och Volkswagen Touareg.

I Cayenne förbrukar motorn 0,93 liter per mil, ingen jätteimponerande siffra. Visst drar Touareg och Q7 mer med samma motor under huven, 0,99 respektive 0,98 liter per mil. Men jämför man i stället med konkurrenten BMW X5 med trelitersdiesel på 235 hästkrafter under huven är det mycket. X5 xDrive30d drar bara 0,81 liter per mil vid blandad körning. Så där har Volkswagen-gruppen en hel del att jobba på.

Koldioxidutsläppet anger Porsche till 244 gram per kilometer, även det en siffra som BMW knäcker med sina 214 gram per kilometer.

Men jämfört med den i dag snålaste och snällaste Cayennen så är siffrorna bra. Standard-Cayenne med 3,6-liters bensin-V6 på 290 hästkrafter vill ha 1,29 liter per mil och släpper ut 310 gram koldioxid per kilometer.

Några omkörningsmanövrar eller tuffa backar med släp bakpå lär Cayenne Diesel inte ha några problem med. Vridmomentet ligger på kraftfulla 550 newtonmeter.

Porsche kommer dock inom ett par år att knäcka sina egen snål-Cayenne i och med att de ämnar lansera en hybridversion av modellen. Antagligen blir det en elmotor i kombination med ovan nämnda dieselmotor, men Porsche lovar redan nu att förbrukningen ska understiga 0,9 liter per mil. Ovanliga siffror för en Porsche.

Från och med februari 2009 kan man gå in hos sin lokala Porsche-handlare och köpa en Cayenne Diesel. Det europeiska grundpriset är motsvarande 485 000 kronor plus skatter, men då får man automatlådan Tiptronic-S med på köpet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!