080301-cayenne-diesel

Porsche Cayenne med dieselmotor 2009

De senaste uppgifterna gör gällande att Porsche tänker släppa en dieselbil redan under nästa år. Motorn, som antagligen blir en uppgraderad dieselspis från Audi, lär få tillräcklig prestanda med drygt 300 hästkrafter.

Anledningen till att Porsche har bestämt sig för att trycka ner en dieselmotor i sin suv Cayenne är de strikta utsläppslagar som är i antågande. Detta blir i så fall Porsches första dieselmodell någonsin.

Uppgifterna, som kommer från den brittiska bilindustrianalytikern Peter Schmidt som i sin tur har källor inom Porsche, säger att det blir en V6-motor utvecklad av Audi, men att Porsche uppgraderar den för att matcha sitt varumärke. Det var snack om att använda sig av en V8-, V10- eller V12-motor från början, men man insåg relativt snabbt att det skulle bli för tungt. En V6-diesel är inte bara mindre, den är dessutom mer miljövänlig och snål, något som fler och fler Porsche-ägare ställer sig positiva till.

Porsche vill inte bekräfta dessa nya uppgifter men det låter inte helt osannolikt att det blir en diesel-Cayenne nästa år eftersom Porsche-chefen Wendelin Wiedeking nyligen sa att dieselmotorer är intressanta för dem.

För bara ett år sedan var tongångarna annorlunda. Då sa Porsche att dieselmotorer inte är ett alternativ för dem, då de hellre satsar på hybridmotorer.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!