090618-cayenne-hybr-2010

Porsche Cayenne S Hybrid närmar sig

Äntligen kan Porsche-älskaren välja sin Cayenne med något bättre miljösamvete. Dieselversionen går redan att köpa och snart kommer den ännu mer miljöinriktade hybriden. Nu har en av Porsches styrelseledamöter avslöjat när den kommer och precis hur dyr den blir.

 Cayenne har utan tvekan varit en stor succé för sportbilstillverkaren Porsche. Den stora suven har sålts i mängder och fortsätter att göra det trots sina snart sju år på nacken. Cayenne har även brutit många barriärer för Porsche – den är märkets första suvmodell och den blev nyligen även den första Porschen med dieselmotor. Nästa steg är att bli första Porschen med hybriddrift.

Porsches styrelseledamot berättar för den tyska tidningen Rheinische Post att Cayenne S Hybrid  kommer att finnas hos europeiska återförsäljare under andra halvan av 2010. Priserna ska börja på omkring 90 000 euro, motsvarande 995 000 kronor. Det finns ännu inga bekräftade förbrukningssiffror för hybriden men Porsche släppte tidigare i år de första detaljerna om den kommande bilen. Porsche hävdar att hybridsystemet ska ge kraft motsvarande en V8-motor kombinerat med förbrukningen hos en liten fyrcylindrig motor. Koldioxidutsläppen ska vara omkring 20 procent lägre jämfört med en liknande bil med vanlig drivlina.   Porsche lånar Audis 3,0-liters V6-motor på 333 hästkrafter och 439 Nm i vridmoment mellan 2 900 och 5 300 r/min. V6-motorn samarbetar med en elmotor som, förutom att arbeta som generator, bidrar med 53 hästkrafter och 300 Nm. De två motorerna är kopplade till en automatlåda med åtta växlar. På reservhjulets vanliga plats har ett nickelmetallbatteri på 38 kW tagit plats som höjer vikten med 70 kilo. Porsche uppger att Cayenne S Hybrid ska gå att köras enbart på el ända upp till 138 km/h eller en sträcka på 2 kilometer.   Jämfört med den andra ”miljö-Porschen” – Cayenne Diesel – får Cayenne S Hybrid rena sportbilsresurserna. 0-100 km/h ska gå på endast 6,8 sekunder. Cayenne Diesel behöver 8,3 sekunder för samma sprint.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!