101117-porsche cayman r

Porsche Cayman R är här

På bilsalongen i Los Angeles ställer Porsche ut Cayman R som är en småtrimmad och lättad version av Cayman S.

I början av oktober kunde du här på teknikensvarld.se läsa om att Porsche ska släppa en vassare version av Cayman S. Så långt var det rätt, men den information som vi utgick ifrån hade ett fel – namnet. Då skrev vi om Cayman Club Sport när den i själva verket heter Cayman R och ska visas upp på bilsalongen i Los Angeles som öppnar upp dörrarna för media senare i dag.

Porsche Cayman R är alltså i grund och botten en Cayman S som har lättats med 55 kilo till en tomvikt på 1 295 kilo vilket ger ett vikt/effekt-förhållande på 3,9 kilo (4,0 med PDK) per hästkraft eftersom boxermotorn på 3,4 liter har vässats till 330 hästkrafter – tio fler än i Cayman S. Viktbesparingen kommer från användandet av lättviktsmaterial i högre utsträckning, exempelvis 19-tumsfälgarna som väger under 40 kilo tillsammans, samt att man har plockat bort viss bekvämlighetsutrustning. För att spara ännu mer vikt kan man som köpare även välja till ett litiumjonbatteri i stället för ett konventionellt.

Lägre vikt och ökad effekt brukar betyda bättre prestandasiffror och så är det även i fallet med Cayman R. Med den standardmonterade sexväxlade manuella lådan går 0-100 km/h på 5,0 sekunder medan Cayman R med sjustegad PDK-låda tar 4,9 sekunder på sig. Med Sport Chrono-paketet sänks siffran ännu mer – till 4,7 sekunder. Det kan jämföras med vad vanliga Cayman S gör sprinten på, nämligen 5,2 sekunder.

Toppfarten för den manuellt växlade bilen är 282 km/h medan bilar med PDK-låda toppar 280 km/h.

Mittmotoriserade Cayman R är dessutom sänkt med 20 millimeter och försedd med ett vässat sportchassi  vilket tillsammans med den fast monterade bakvingen ger bilen bättre egenskaper på vägen.

Bensinförbrukningen för denna körglada maskin uppger Porsche till 0,93 liter per mil när bilen har manuell låda och 0,97 liter per mil med PDK-låda.

En Cayman R känner man igen på den svarta sargen runt strålkastarna, de svarta sidobackspeglarna och att Porsche står utskrivet längs med dörrtrösklarna. Denna text är i svart eller silver beroende på färgen på bilen.

Porsche Cayman R börjar säljas i februari nästa år och det tyska priset hamnar på strax under 70 000 euro.

Läs mer

Test och provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!