090120-porsche-scania Foto: Copyright Scania CV AB

Porsche lägger motvilligt bud på Scania

Porsche lägger nu pliktskyldigt sitt bud på lastbilstillverkaren Scania. Porsche meddelar att de inte alls vill äga Scania, men lägger ett bud värt 31,6 miljarder kronor av rent formella skäl.

Strax efter årsskiftet blev det helt klart att Porsche är majoritetsägare i Volkswagen. Porsche hade därmed uppnått sitt sedan länge eftersträvade mål. Men att vara storägare i VW innebär även en hel del förpliktelser. Bland annat blev de tvungna att lägga ett bud på lastbilstillverkaren Scania. Eftersom VW är storägare i Scania är Porsche skyldiga att lägga ett bud på Scania, även om de inte vill.

Porsche har varit tydliga med att de inte vill ha Scania. I ett pressmeddelande fastställer de att Porsche inte har något strategiskt intresse i att köpa några aktier i Scania. Därför är Porsches bud på Scania så lågt som det är tillåtet. Porsche bjuder 68,52 kronor per A-aktie och 67,10 kronor per B-aktie. Totalt är budet värt 31,6 miljarder kronor. Det uppges vara en summa Porsche har råd att finansiera utan att behöva ta något lån.

I början av förra året köpte Volkswagen hela den aktiepott som Wallenbergs Investor tidigare ägt. VW är även storägare i den tyska lastbilstillverkaren MAN och det har länge spekulerats om ett sammangående mellan MAN och Scania.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!