080917-porssche-vw-köp

Porsche: Nu kontrollerar vi VW

Porsche har i dagarna köpt ytterligare 14,4 miljoner aktier i Volkswagen. Därmed säger man sig nu ha kontroll över VW och att den tyska jätten är att se som ett dotterbolag till Porsche.

Porsche låter nu meddela att man har köpt ytterligare 14,4 miljoner VW-aktier, och med detta utökar sitt ägande med 4,89 procent. Porsche har därmed 35,1 procent av rösterna i Volkswagen och har därigenom majoritet. I ett pressmeddelande förkunnar Porsche stolt att de från och med nu har kontroll över VW. Ändå räcker inte det. Porsches vd Dr. Wendelin Wiedeking säger att målet fortfarande är att utöka ägandet till minst 50 procent av rösterna. Detta senaste aktieköp är bara ett steg på vägen mot det slutgiltiga målet.

Enligt tysk lag är Porsche även tvungna att lägga ett bud på VW:s dotterbolag Audi. Porsche säger sig inte ha något emot att köpa även Audi utan ser Audi som en viktig kugge i VW-gruppen. Det anses inte finnas någon anledning att avlägsna Audi från gemenskapen.

Porsches senaste aktieköp kommer sannolikt inte att göra den redan kyliga stämningen inom VW-koncernen en gnutta varmare. Höga chefer inom VW såväl som Tysklands största fackförening för metallarbetare är mycket kritiska till Porsches köp av VW och kallar det ett fientligt övertagande.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!