080910-porsche-vw

Porsche och Volkswagen kommer inte överens

Stämningen i den stora VW-familjen blir allt frostigare. Oenigheten om vem som ska ha makten är stor och det bråkas fram och tillbaka om bilar och bildelar. Nu växer dessutom missnöjet bland de anställda.

En av de mest utdragna dokusåporna inom bilindustrin är ännu inte över. Stenrika Porsche avancerar i sin ambition att köpa en större del av Volkswagen. I dagsläget äger Porsche 30 procent av VW-aktierna, snart äger man en majoritetsandel. Ett stort steg togs när EU:s konkurrensmyndighet godkände köpet i slutet av juli. Nu är det i princip fritt fram för Porsche att ta den ekonomiska makten i Volkswagen. Det enda som återstår att lösa är de inre stridigheterna. En anonym VW-direktör avslöjar i samtal med Automotive News Europe att det råder stora meningsskiljaktigheter i frågan om vem som ska ha den operativa makten i alliansen. VW-källan menar att den enda lösningen är att Porsche bestämmer sig för att inte lägga sig i VW:s verksamhet.

En av de stora tvistefrågorna handlar om nya VW Touareg som kommer om ett drygt år. VW:s direktörer uppges vara missnöjda med det sätt Porsche har försökt lägga sig i bland annat prissättningen för Touareg. Nästa Touareg, precis som fallet var med den nuvarande, utvecklas tillsammans med Porsche Cayenne. Porsche vill naturligtvis göra allt för att Touareg inte ska konkurrera med Cayenne. Man kan tänka sig att Porsche vill att Touareg ska bli enklare och billigare än Cayenne.

Automotive News Europe uppger att Porsche å sin sida, klagar på att VW bygger med för låg kvalitet. VW har fått i uppdrag att tillverka vissa delar till kommande Panamera. Porsche menar att dessa delar hittills har varit av undermålig standard. VW försvarar sig med att den nuvarande tillverkningen bara är en förberedande testperiod för när det verkligen gäller om två år. Då ska delarna hålla högsta standard.

Det råder dessutom stort missnöje längre ned i leden. De fackliga representanterna oroar sig även de över att Porsche är på väg att ta över VW. De tyska metallarbetarnas förening IG Metall kommer på fredag den 12 september att demonstrera utanför portarna till VW:s huvudkontor under ledordet ”Volkswagen måste fortsätta vara Volkswagen”.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!