Porsche Panamera byggs i Leipzig

Porsche kommer att bygga sin fjärde bilmodell, lyxcoupén Panamera i Leipzig i forna Östtyskland. Företaget kommer officiellt i under fredagen att meddela var bilen ska byggas. Men tyska medier, bl a Der Spiegel, kunde redan dagen innan avslöja att Leipzig har vunnit matchen om produktionsorten. Ryktena har cirkulerat i veckor.

I Leipzig slutmonteras redan suven Porsche Cayenne. De nästan färdigmonterade karosserierna levereras från Bratislava, där även systerbilen VW Touareg byggs.

 Karossen till Panamera ska byggas och målas i Hannover i Volkswagens Transporter-fabrik.

Att Panameran byggs i samnarbete med Volkswagen ska ses mot bakgrunden att Porsche sedan förra året är delägare i Volkswagen. Dessutom finns utöver syskonen Touareg och Cayenne en rad tidigare gemensama bilprojekt, däribland VW Porsche 914/916, Porsche 924 och inte att förglömma - "Bubblan".

Panameran kommer att skapa 500-600 arbetstillfällen I Leipzig och 500 i Hannover. Investeringarna lär ligga på omkring en miljard Euro - motsvarande 9,3 miljarder kronor.

Panameran ska säljas from år 2009. Fyradörrarsbilen har motorn fram och bak- eller fyrhjulsdrift. Motorn är en V8 alternativt den V10 som sitter i den nyligen nedlagda Carrera GT.

Plats finns för 4 passagerare, och även om bilen får en coupé-liknande siluett, liksom konkurrenten Mercedes CLS, får den en baklucka som räcker upp till taket.

Prislappan börjar vid 75,000 Euro – motsvarande ca 700,000 svenska kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!