110502-panamera-diesel

Porsche Panamera Diesel – 120 mil på en tank

Som väntat får nu även Panamera tillgång till en dieselmotor. Med en treliters V6-diesel under huven behöver Panamera inte mer än 0,63 l/mil och kan köra Berlin-Bologna på en tank.

Det kommer knappast som någon överraskning att Porsches långfärdskryssare Panamera nu lanseras med V6-diesel. Motorn har sedan länge funnits i Cayenne och uppdaterades nyligen med nytt turboaggregat och minskad inre friktion och har nu finslipats ytterligare för att ta plats i Panamera.

V6-motorn, som även finns i flera VW-produkter, ger i Panamera ifrån sig 250 hästkrafter mellan 3 800 och 4 400 r/min och 550 newtonmeter mellan 1 750 och 2 750 r/min. Panamera Diesel finns inledningsvis endast i bakhjulsdrivet utförande och den som vill ha PDK-lådan får titta på de andra motoralternativen. Panamera Diesel går bara att få med åttastegad tiptroniclåda.

Panamera med dieselmotor blir förstås inte lika rask som Panamera Turbo S, men 6,8 sekunder för att ta sig från 0-100 km/h är ändå inget att skämmas för. Den mest intressanta siffran hos Panamera Diesel är förstås förbrukningen som enligt Porsche stannar på 0,63 l/mil vid blandad körning, med hjälp av bland annat start/stopp-teknik och lättrullande däck. Koldioxidutsläpp anges till 167 g/km. Med vanliga standarddäck stiger siffrorna till 0,65 l/mil och 172 g/km. Eftersom Panamera har en 80 liter stor tank har föraren tillgång till en teoretisk räckvidd på 120 mil, eller som Porsche uttrycker det ”från Berlin till Bologna”. 

En jämförelse med Panamera S Hybrid kan vara på sin plats. Hybridporschen gör 0-100 km/h på 6,1 sekunder och vill ha 0,68 l/mil vid blandad körning på lättrullande Michelindäck men med standarddäck behöver 0,71 l/mil.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!