090713-panamera-nurburgring

Porsche Panamera ny sedankung på Ringen

Drygt ett år. Längre än så fick inte Cadillac CTS-V skryta med att vara den snabbaste sedanen runt Nürburgring. Nu meddelas det från Tyskland att nya Porsche Panamera har kört slingan tre sekunder snabbare.

 Nürburgring-kriget mellan Porsche och Nissan har varit ganska kallt de senaste veckorna. När det var som värst flög anklagelser om fusk och modifierade bilar mellan de två kombattanterna. Anledningen är att ingen vill erkänna att den andres bil är snabbare. Nu kanske vi ser upptakten till en ny Nürburgring-strid. Tyska Sportauto uppger att Porsches legendariske testförare Walter Röhrl kört en Porsche Panamera Turbo runt Nordslingan på 7 minuter och 56 sekunder . Sportautos chefredaktör – Horst von Saurma, för övrigt innehavare av en mängd Nürburgring-rekord – var med när tiden sattes men fick den här gången finna sig i att sitta i baksätet medan Röhrl höll fullt runt Ringen.

Röhrls Panamera-tid är tre sekunder snabbare än den tidigare innehavaren av rekordet för fyradörrarssedaner. Cadillac CTS-V satte sin tid på 7 minuter och 59 sekunder med John Heinricy bakom spakarna i maj förra året. Men nu verkar det alltså som att CTS-V har blivit fråntagen sin titel. Porsche har ännu inte bekräftat tiden som sattes när Sportauto lät Röhrl köra Panameran och de har heller inte släppt någon egen Nürburgring-tid för Panamera.

Man kan fortfarande fråga sig vad alla dessa tidtagningar på Nürburgring fyller för syfte för konsumenterna, en bil är knappast bättre i det vardagliga livet bara för att den tar sig runt Nürburgring någon sekund snabbare än konkurrenterna. För biltillverkarna är det dock något av en prestigesak där Nürburgring är det ultimata beviset på vad bilen går för. I fallet CTS-V mot Panamera Turbo är det dessutom intressant att se hur väl den avsevärt billigare CTS-V kan hävda sig mot Panamera Turbo.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!