090723-porsches-vd-avgår

Porsches vd avgår

Porsches vd Wendelin Wiedeking lämnar sin post med omedelbar verkan. Wiedeking har varit vd för Porsche i 16 år och får en halv miljard kronor i fallskärm.

Porsche meddelar att den absoluta toppen i ledningen har bytts ut. Wendelin Wiedeking, vd sedan 16 år tillbaka, lämnar Porsche med omedelbar verkan. Det gör också ekonomichefen Holger Härter. Beskedet kom efter ett möte natten till torsdag där styrelsen diskuterade budet att sälja delar av bolaget till Qatar som uppges ha bjudit drygt 51 miljarder kronor.

Varken Wiedeking eller Härter verkar behöva oroa sig för att bli utan inkomst. Wiedeking uppges ha accepterat ett avgångsvederlag på 50 miljoner euro, cirka 540 miljoner kronor. Härter får 135 miljoner kronor för att lämna företaget omgående. Wiedeking säger att hälften av hans fallskärm ska skänkas till välgörande ändamål.

Som ny vd har den tidigare produktionschefen Michael Macht utsetts. Thomas Edig, tidigare personalchef, blir vice vd. Wiedeking och Härter var de som gick i främsta ledet för Porsches försök att ta över Volkswagen. Försöket misslyckades och Porsche badar nu i skulder. Wiedekings strategi uppges ha orsakat splittring hos ägarna och även väckt irritation hos de anställda. Med en ny vd är det sannolikt att delar av Porsche säljs till antingen VW eller Qatar. Styrelsen sammanträder under torsdagen för att diskutera Porsches framtid.

På bilden ovan ses Wiedeking avporträtterad i samband med sin 50-årsdag. Konstnären Jan Tripp döpte sitt verk till "Mister High Tech".

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!