PowerPulse – ny teknik från Volvo eliminerar turbolagg

I samband med premiären av S90 presenterade Volvo upp en ny teknisk innovation som de har döpt till PowerPulse. Med hjälp av komprimerad luft, en trycktank och en ventil ska omedelbar turborespons, utan fördröjning, uppnås.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Turbolagg, eller – som det heter på mer korrekt svenska – fördröjning av turboeffekten, är en gammal åkomma som var betydligt vanligare förr än vad den är i dag (vem minns inte Saabs gamla turbomodeller med ketchupeffekt?).

De flesta biltillverkare har jobbat på ett eller annat sätt för att få bort fördröjningseffekten. Bland annat finns det i dag tekniker som tvåstegsturbo, sekventiell turbo, turbo med variabel geometri och så vidare. Volvo använder exempelvis tvåstegsturbo i sina D4- och D5-dieselmotorer (sistnämnda även med VNT-teknik, dvs variabel turbogeometri), men de har med S90 valt att gå ett steg längre för att förhindra turbolagg. Volvo har nämligen utvecklat en egen teknik som de kallar för PowerPulse.

Luft sugs in till PowerPulse-systemet via luftfiltret med hjälp av en elektrisk kompressor.

En turbo har problem vid lågt avgasflöde, det vill säga när motorns belastning är låg. Önskvärt är att turbon pressar in luft i cylindern redan vid låga varvtal, och det är här PowerPulse-konstruktionen kommer in i bilden.

En tvåliters trycktank förvarar den komprimerade luften.

PowerPulse består av en kompressor, en trycktank och en ventil. Kompressorn, som är elektriskt driven, hämtar luft från luftboxen. Luften komprimeras på väg in i den två liter stora trycktanken, och där förblir luften till dess att föraren vill släppa lös den. När föraren trycker lite aggressivare på gaspedalen öppnas en ventil som släpper in den komprimerade luften i grenröret där turbon villigt tar emot för att på så vis sätta rejäl fart på sin axel med skovelhjul. Turbon kan då förse förbränningen i cylindern med mer luft vilket effektiviserar den (förbränningen alltså), vilket i sin tur ger mer kraft vid gaspådraget.

Vid ventilöppning släpps den komprimerade luften ut i systemet, något turbon drar nytta av.

I filmen ovan förklarar Volvo kort hur PowerPulse-systemet fungerar. På bilden nedan illustrerar de hur en av deras bilar med PowerPulse-tekniken ger en omedelbar accelerationsfördel jämfört med andra motorer. Som vi ser ska PowerPulse i en 2,0-liters Volvo-diesel ge bättre gasrespons än konkurrenternas 3,0-liters dieselmotorer utan PowerPulse och betydligt bättre än en 2,0-liters dieselmotor utan tekniken.

Här illustrerar Volvo hur PowerPulse eliminerar turbolagget och ger kvickare accelerationer i relation till andra motorer utan PowerPulse.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!