071130-audi-a3-cabriolet

Premiär för Audi A3 Cabriolet

I dag är det premiär för nya Audi A3 Cabriolet nere i ungerska Györ. Audi följer inte rådande trend med plåttak, A3 Cabriolet har i stället traditionellt tygtak precis som övriga Audi-cabbar. Bilen kommer till våren med två diesel- och två bensinmotorer.

Med nya Audi A3 Cabriolet vill biltillverkaren från Ingolstadt placera sig i främsta ledet bland de öppna bilarna i kompakta premiumklassen. Sportig, känsloladdad och späckad med Audi-attribut är den tänkt att finnas tillgänglig strax innan sommaren 2008.

Taket består av en tygsufflett som fälls ned hydrauliskt på nio sekunder. En sufflett som dessutom erbjuds i två versioner – en semiautomatisk sufflett och en helautomatisk akustiksufflett. Sistnämnda versionen kan öppnas och stängas i farter upp till 30 km/h och lär antagligen vara den som det kommer att säljas mest av.

Den helt automatiska suffletten har formen av en akustisk kupa. Mellan det yttre lagret och innertaket finns en syntetisk fibermatta som förbättrar isoleringen när det gäller värme och ljud. Vid hastigheter på 140 km/h är ljudnivån endast en decibel högre inne i Audi A3 Cabriolet jämfört med i en takförsedd A3. Sitter ingen i baksätet kan även ett turbulensskydd fällas upp.

Audi framhåller också fördelarna med sin tygsufflett framför plåttak. Den lägre vikten ger bättre vägegenskaper, bättre prestanda och lägre bränsleförbrukning. Nackdelarna är i så fall att tygtak inte känns lika klockrent under vinterhalvåret och att med taket uppfällt saknas den vridstyvhet som ett plåttak ger.

Bagageutrymmet rymmer 260 liter men tack vare att tygtaket tar upp mindre plats än ett plåttak har Audi A3 Cabriolet fällbart baksäte. Detta gör det möjligt att få in upp till 674 liter bagage med en längd upp till 1,5 meter.

På numera klassiskt Audi-manér har A3 Cabriolet fått varselljus i form av en integrerad ljusramp som innehåller sju vita lysdioder. Även om bilen formmässigt liknar takförsedda A3 har cabrioleten designelement som skiljer de båda syskonmodellerna åt. Inte minst bakljusen som har fått samma utformning som på nya Audi A4.

Fyra motorer erbjuds till denna nya lilla cab – två dieselspisar och två bensinare.

Minsta dieselmotorn är 1,9 TDI som levererar 105 hästkrafter och 250 newtonmeter vid 1 900 varv per minut. Förbrukningen anges till 0,51 liter per mil. Acceleration 0-100 km/h på 12,3 sekunder och toppfarten är 185 km/h.

Stora dieseln är 2,0 TDI med ett nyutvecklat common rail-system. Dess turboladdare har variabla blad vilket gör att den svarar snabbare medan kolvarna har fått en optimerad geometri som ytterligare förbättrar effektiviteten i förbränningsprocessen. Motorn utvecklar 140 hästkrafter och har ett maxvrid på 320 newtonmeter mellan 1 750 och 2 500 varv per minut. Förbrukningen anges till 0,53 liter per mil och utsläppen underskrider gränserna för kommande Euro 5-kraven. Acceleration 0-100 km/h på 9,9 sekunder och toppfarten är 204 km/h.

Lilla bensinmotorn är nyutvecklade 1,8 TFSI med 160 hästkrafter. Vridmomentet ligger på 250 newtonmeter mellan 1 500 till 4 200 varv per minut. Förbrukningen ligger på 0,73 liter per mil. Acceleration 0-100 km/h på 8,3 sekunder och toppfarten är 218 km/h.

Sist men inte minst har vi den större bensinmotorn 2,0 TFSI med 200 hästkrafter och vridmoment på 280 newtonmeter från 1 800 till 5 000 varv per minut. Förbrukningen anges till 0,76 liter per mil. Acceleration 0-100 km/h på 7,3 sekunder och toppfarten är 231 km/h.

Medan minsta dieselmotorn är standardutrustad med femväxlad manuell låda har övriga motorer sexväxlad manuell. Vill man inte ha sexväxlad manuell kan man i stället välja S-tronic som kombinerar fördelarna med automatisk och manuell transmission.

Audi A3 Cabriolet drivs på framhjulen.

Audi erbjuder A3 Cabriolet i utrustningsnivåerna Attraction och Ambition. Ambition omfattar bland annat 17-tums aluminiumhjul, sportfjädring och sportstolar. Ett S-linepaket för exteriören och ett S-linesportpaket finns också tillgängligt från quattro GmbH.

Svensk lansering av Audi A3 Cabriolet beräknas till april 2008 medan försäljningen sätter igång i slutet av januari nästa år. Priserna är ännu inte fastställda.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!