060914_mitsu_ek

Premiär för Honda Civic Type R

Förra året kom nya Honda Civic till världen, en bil som inte liknar något annat. Nu kommer äntligen den mycket efterlängtade GTI-versionen med emblemet Type R och en 200-hästars i-VTEC motor.

Egentligen har vi redan sett Civic Type-R. På årets Genèvesalong som hölls i början av mars stod den som en av huvudattraktionerna i Hondas monter men under namnet Type R Concept. Den var alltså inte helt färdig. Nu är den dock färdig och det skiljer inte mycket från konceptet. Tur är väl det, för det är en mycket häftig sak Honda släpper ut på vägarna.

Förra generationens Civic Type R hade det till en början lite trögt men efter en viss bilfilm där den amerikanska versionen av samma bil förekommer en hel del exploderade populariteten för den lilla racern och framförallt ökade försäljningen för Honda nästan lavinartat. Därför har nya Civic Type R en hel del att leva upp till och helst ska ju en efterföljare överträffa sin föregångare.

Designmässigt är ju nya Civic verkligen en framgång och den mesta kritiken har varit positiv. Nu får den en 2-liters i-VTEC motor, precis som föregångaren, men något uppdaterad med bland annat nytt gasspjäll som ska ge snabbare gensvar.

Den nya designen ska enligt Honda ge bättre aerodynamik men något högre tjänstevikt i stället. Det har dock åtgärdats med lite lägre utväxling så den fina prestandan – 0 -100 km/h på 6,6 sekunder och 235 km/h i topphastighet – behålls.

På de sportiga 18-tumsfälgarna sitter 225/40 ZR däck som bör öka Civicens redan goda väghållning

Interiören verkligen osar sportighet och körglädje. Hur mycket av det som stämmer överens med bilens verkliga egenskaper kan vi inte svara på ännu då vi inte kört den men nog är det vackert alltid. Det bygger ju självklart på samma interiör som i vanliga Civic men det blåa futuristiska skenet i den vanliga varianten har bytts ut mot en aggressivare röd färg. Även klädseln är till stora delar röd och det passar fint ihop med de skålade sportstolarna.

För de förare som inte tycker komfort är så viktigt kommer det att finnas en något sportigare lättviktsversion av Civic där mycket isolering och delar av ljudanläggningen tagits bort. I gengäld tappar du 40 kg.

Något pris har ännu inte satts men den kommer nå butikerna under våren 2007. Innan dess kommer vi få se den på Parissalongen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!