071105-nya-huyndai-i10

Premiär för nya Hyundai i10

Nu är Hyundai Atos avlösare här – nya i10. Den lilla bilen med 1,1-litersmotor hade premiär i Indien häromdagen. Intressant för svensk del är att den kommer att klassas som miljöbil.

Det är inte så konstigt att nya Hyundai i10 begick sin premiär i Indien. Bilen kommer att tillverkas i just Indien och för den koreanska biltillverkaren är den indiska marknaden en kommande guldgruva.

Hyundai i10 är en liten bil, endast 3,56 meter lång och alltså fullt jämförbar med till exempel nya Fiat 500. Trots sin litenhet är bilen rymlig inuti, mycket tack vare den långa hjulbasen på 2,38 meter vilket sägs vara bäst i segmentet. Det ger korta överhäng både fram och bak och enligt Hyundai får fem personer plats utan problem.

Till en början finns endast en 1,1-liters bensinmotor på 67 hästkrafter och 100 newtonmeter tillgänglig. I kombination med bilens små mått blir det inte bara bränslesnålt utan även låga utsläpp av koldioxid, under 120 gram per kilometer vilket innebär att köpare till bilen får ta del av den statliga miljöbilspremien. Efter bilens introduktion kommer det med största sannolikhet en större 1,2-liters bensinare med 80 hästkrafter samt en 75 hästkrafter stark dieselmotor på 1,1 liter.

Hyundai i10 kommer i fyra olika modellutföranden – D-Lite, Era, Magna och Auto – vilket innebär olika grader av utrustningsnivåer, främst inuti bilen.

Alla i10 kommer standardutrustade med luftkonditionering, fällbart baksäte, dubbla krockkuddar och bältessträckare. Hur det är med antisladdsystem är ännu okänt, men om bilen skulle komma till Sverige utan ESP vore det en grov miss. På tillvalslistan finns bland annat stereopaket och panoramaglastak, vilket för övrigt i10 blir först med i sitt segment.

Hyundai i10 börjar alltså säljas i Indien redan nu i dagarna medan vi i Europa får vänta lite längre. I England finns bilen att köpa från och med våren 2008 vilket betyder att Sverige får ta del av den lilla koreanen någon gång under våren eller sommaren. Vad prislappen hamnar på är okänt. Dock lär priset hoppa upp en aning jämfört med nuvarande Hyundai Atos som kostar från 79 900 kronor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!