070321-fiat-500

PREMIÄR: Nya Fiat 500!

Nu kan vi visa de första bilderna på nya Fiat 500. Från början var de endast tillgängliga på fiat500.com, för dem som registrerade sig och inte stötte på patrull…

I går var det exklusiv premiärvisning av nya Fiat 500. Visningen skedde, för registrerade användare på www.fiat500.com. Vi registrerade oss (två gånger) och fick beskedet ”You’ve seen enough, come back tomorrow” trots att vi aldrig besökt sajten tidigare. Schysst! 

På dagen 50 år efter att ursprungliga Nouva (nya) Fiat 500 premiärvisades, den 4 juli 1957 i Turin, kommer bilen att visas inför publik. Då kommer samma kultförklarade bil i ny kostym och med ny teknik. För 50 år sedan visade modellen att Fiat hade återhämtat sig efter andra världskriget. Nu ska den nya modellen visa att Fiat återigen lyckats med att återhämta sig, denna gång efter den stålbadslika omstrukturering som skett inom Fiat Automobiles SpA.

Nya Fiat 500, som har skyhöga förväntningar på sig, ser lika nätt och gullig ut som originalet. Precis som då blir nya modellen kompakt och försedd med tre dörrar. Nykomlingen är 3,55 meter lång, 1,65 meter bred och 1,49 meter hög. Axelavståndet är 2,3 meter. Bilen är formgiven vid Fiats eget Stilo Centre och kommer att tillverkas i Polen.

Fiat understryker att den nya modellen kommer att vara en modern bil med körglada egenskaper tack vare ett välbalanserat chassi. Till detta kommer en rad motorer som sägs vara pigga och bränslesnåla. Det rör sig om två bensinmotorer på 1,2 (69 hästkrafter) respektive 1,4 (100 hk) liter och en 1,3-liters turbodiesel på 75 hästkrafter. Endast manuella växellådor kommer att erbjudas, med fem eller sex växlar.

Den som letar efter en personlig bil med kompakta yttermått behöver troligen inte leta längre – Fiat 500 är snart här!

Arkivbild: Ove Wallin (TV 12/1958)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!