Premiärdags för nya Honda Civic Type R – äntligen!

I och med att Honda drar sig ur mellanklassen i Europa behövs en vitamininjektion som får alla Honda-fans att jubla igen – och det kommer. Nu bekräftas det att nya Civic Type R presenteras i Genève i mars.

Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin åkte till Japan hösten 2013 där han exklusivt fick provköra nya Civic Type R på Hondas egen velodrombara. Daniel kom hem till Sverige med ett stort leende på läpparna, så bra visade sig nya generationen japansk GTI-racer vara.

Trots att det är länge sedan vi körde nya Type R, då inte helt färdigutvecklad, var det inte första gången vi såg den. Vi visade dig bilder på den redan sommaren 2012. Det är med andra ord snart tre år sedan och ännu har vi inte sett röken av produktionsbilen, men vi fick förra året åtminstone se en konceptbil med former nära de slutgiltiga.

Men nu bekräftar Honda att det är dags! På bilsalongen i Genève som startar den 5 mars bär det av. På det schweiziska salongsgolvet kommer nya Civic Type R stå utställd för att blidka de europeiska kunderna, den kundgrupp som bilen främst av avsedd för (det pratas om USA-lansering, men det är inte bekräftat från officiellt håll).

Nya Type R får, till skillnad mot föregångarna, en turbomotor. Den är på 2,0 liter, ska leverera 280 hästkrafter eller mer och är kopplad till en sexväxlad manuell låda. Bilen har en +R-knapp som gör kärran extra busig med vässad styr- och gasrespons samt hårdare satt fjädring.

Att få grepp om asfalten när bara framhjulen driver ska inte vara något problem enligt Honda. De ska ha löst det med bland annat extra spindelleder. Ratthugg och obehagliga ryck ska alltså inte förstöra upplevelsen.

Honda har utlovat att nya Civic Type R ska bli snabbaste framhjulsdrivna bilen runt Nürburgring. Senare i år lär vi få veta om det målet har uppnåtts och vilken tiden är.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!