Priskrig på elbilar – Citroën sänker 70 000 kronor!

Citroën sänker priset på C-Zero med 70 000 kronor. Det nya priset är 289 900 kronor och träder i kraft omgående. Från detta pris kan kunden dra supermiljöbilspremien på 40 000 kronor. Nettopriset efter miljöpremien är alltså 249 900 kronor. Det gamla priset var 363 000 kronor.

– Vi kände att vi måste göra något för att få fart på försäljningen. Förra året sålde vi 32 Citroën C-Zero. Vi har inte gjort någon prognos för 2012, men jag hoppas på att vi kan sälja 50-100 bilar med det nya priset, säger Kent Asplind på Citroën.

Åtgärden är intressant eftersom det är första tecknet på marknadsanpassning av priserna på elbilsmarknaden, där priserna hittills har satts utan hänsyn till kundernas betalningsvilja. Därför har också elbilsförsäljningen gått i baklås. I januari registrerades endast fyra elbilar, tre Volvo C30 Electric samt en Peugeot iOn.

Prissänkningen kan också ses som en respons på elbilen Nissan Leaf, som börjar säljas i februari för 369 000 kronor. Med det nya priset kan Citroën C-Zero konkurrera på elbilsmarknaden.

Mitsubishi och Peugeot, som tillverkar exakt likadana elbilar som C-Zero, har ännu inte aviserat någon prisförändring men lär följa Citroëns exempel.

Citroëns förhoppning är att det nya priset ska göra elbilen intressant för privatkunder. Med en driftkostnad på cirka två kronor per mil i elkraft kör man billigt till arbetet. Räckvidden har i Teknikens Världs tester varit omkring 10 mil, tillräckligt för de flesta bilpendlare.

Frågetecknet i kalkylen är batteriets livslängd och därmed bilens andrahandsvärde. Citroën säljer bilen med 5 års garanti på hela bilen, dock begränsad till max 5 000 mil.

Förväntad livslängd på batteriet är det dubbla. Men inte ens då är det lätt att ”räkna hem” den lilla miniatyrbilen C-Zero när kostnaderna jämförs med andra småbilar som kostar under 100 000 kronor.

Om man sparar fem kronor per mil i bränsle jämfört med en liten bensindriven småbil krävs det 30 000 mil innan merpriset är intjänat. Att batteriet – och bilen – skulle klara den körsträckan är mindre sannolikt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!