080311-prius-eget-märke

Prius kan bli eget märke

Toyotas enorma framgång med hybridbilen Prius har lett till spekulationer om att nästa Prius kan komma i flera karossvarianter. Detta har delvis bekräftats av Toyota och nu verkar det som att Prius till och med kan bli ett eget märke.

Den stora framgången med Toyota Prius, inte minst imagemässigt, har naturligtvis inte gått obemärkt förbi japanernas rivaler. Fler stora tillverkare, bland andra Honda, har på senare tid offentliggjort sina planer på att lansera flera hybridalternativ. Toyota är självklart intresserade av att behålla sin starka position på hybridfronten, men för att hålla avståndet till de rustande rivalerna krävs vissa åtgärder.

Det har länge varit känt att nästa generations Prius kommer att erbjudas även som kombi. På senare tid har det även uppstått rykten om fler karossvarianter. De ryktena bekräftas nu, i princip, av Toyotas vice vd Kazuo Okamoto. I en intervju med Automotive News säger Okamoto något kryptiskt att det är möjligt att Prius-plattformen kommer att ligga till grund även för en kombi-, sedan- och kanske även en coupémodell.

Vad som är riktigt intressant är att Okamoto även avslöjade att det finns planer på att göra Prius till ett eget märke, på samma sätt som Lexus förhåller sig till Toyota i dag. Okamoto ska ha sagt att de utreder frågan, men att han inte kan avslöja hur långt arbetet har kommit.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!