Tesla Model X

Produktionsstopp av Tesla Model S

Tesla stannar produktionen av Model S för att förbereda fabriken för produktionsstart av Model X.

I dag rapporteras att Tesla har stoppat produktionen av elbilen Model S, detta för att göra de nödvändiga förberedelserna för att börja serieproducera elsuven Model X. Ombyggnationen av Teslas fabrik i Fremont inleddes under måndagen och är planerad att ta ungefär två veckor.

Under den tiden kommer 25 nya robotar att installeras, löpande bandet kommer att byggas om och totalt beräknas det hela kosta 100 miljoner dollar, cirka 690 miljoner kronor. Detta är den största och viktigaste enskilda investeringen Tesla har gjort i Freemont-fabriken. Uppgraderingarna är nödvändiga för att kunna bygga Model X som planeras att tas i produktion tidigt 2015. Men det gynnar även produktionen av Model S som nu ska kunna byggas i en takt om 1 000 exemplar i veckan innan årets slut.

Model X kommer att placera sig över Model S i modellprogrammet och kommer att vara fyrhjulsdriven, något som även Model S troligen kommer att erbjudas med. Model X kommer även att ha de maffiga bakdörrarna som kallar ”Falcon wing”, som extrautrustning kommer det även gå att få en tredje sätesrad som gör den sjusitsig. När Model X börjar att säljas under nästa år är väntelistan troligen väldigt lång då Tesla fick in över 500 förbeställningar på en dag när Model X först visades i februari 2012.

Efter att Model X äntrat marknaden kommer Tesla även att lansera ”budgetalternativet” Model 3 som kommer att bli mindre och billigare än dagens Model S. Förväntad presentering av Model 3 väntas bli under 2016 och den kommer troligtvis att ha en räckvidd om cirka 320 kilometer och kosta omkring 35 000 dollar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!