071113-proton-muslim-bil

Proton bygger bil för muslimer

Hög säkerhet, prestanda eller attraktiv design är det vanliga sättet att profilera en bil. Malaysiska Proton går sin egen väg och satsar i stället på attribut som kompass som pekar mot Mecka och förvaringsutrymme för Koranen.

Den malaysiska statsägda biltillverkaren Proton har under senare tid dragits med sjunkande försäljningssiffror. Detta vill man råda bot på genom att bygga en bil som är specialanpassad för den muslimska marknaden. Med inbyggd kompass som pekar mot Mecka och ett förvaringsutrymme speciellt för Koranen riktar sig Proton tydligt mot muslimska delar av världen. 

Proton tror sig ha funnit ett hål på marknaden som behöver fyllas. Tillsammans med företag i Turkiet och Iran hoppas man kunna tillverka den nyskapande bilen. För deras egen skull är det bäst att de har rätt, Proton är i stort behov av en storsäljare. Sedan malaysiska myndigheter har tillåtit en ökad import av utländska bilar har den inhemska tillverkaren fått det allt svårare. 

Den unika idén kom när malaysiska politiker och affärsmän var på besök i mellanöstern, skriver BBC News.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!