110523-protoscar-lampo3

Protoscar Lampo3 – tredje gången gillt?

Schweiziska Protoscar har inte gett upp sitt elbilsprojekt. Nu kommer tredje versionen av den eldrivna sportbilen Lampo. Nu är effekten uppe i hela 570 hästkrafter och 900 newtonmeter.

Schweiz-baserade Protoscar är inte beroende av bilförsäljning. Protoscar-folket gör även olika utredningar och projekt åt företag, och tur är väl det. Det har nu gått drygt två år sedan de visade upp sitt första elbilskoncept Lampo och sedan dess har det inte hänt så värst mycket. I början av förra året visade de visserligen nästa konceptbil Lampo2 men inte heller den har satts i seriemässig produktion. Nu presenteras koncept nummer 3 – Protoscar Lampo3 – och kanske är det äntligen dags för produktion. Lampo3 är än så länge bara en konceptbil byggd i ett enda exemplar men Protoscar säger sig överväga serieproduktion.

När det tredje konceptet nu visas kan vi konstatera att Protoscar har bytt designspråk igen. Lampo var en relativt snäll liten roadster medan Lampo2 var betydligt mer aggressiv med en stor trut och stora hål i motorhuven. Lampo3 är ytterligare något annat, nu är det coupékaross och mer GT-lika former som gäller.

Föregångarna var effektstinna elmaskiner och nykomlingen kan förstås inte vara sämre. Nu har Protoscar och motortillverkaren Brusa skruvat upp reglagen rejält. Tre elmotorer ger en maximal sammanlagd effekt på 570 hästkrafter och 900 newtonmeter i vridmoment. Kraften kommer från litiumjonbatterier på 32 kWh och eftersom det sitter en elmotor fram och två bak har föraren tillgång till både fyrhjulsdrift och så kallad torque vectoring som hjälper till att hålla bilen på rätt spår vid hård kurvtagning. Protoscar har inte gjort några verkliga mätningar men beräknar att toppfarten är 220 km/h och att 0-100 km/h ska gå på 4,5 sekunder. Räckvidden är inte så imponerande 200 kilometer.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!