PSA påstås ha olaglig mjukvara i två miljoner bilar

Fransk media rapporterar att nästan två miljoner bilar av märkena Citroën, Peugeot och DS innehåller mjukvara som fuskar med utsläppen. Om det stämmer riskerar koncernen böter på 48 miljarder kronor.

Informationen om att nära två miljoner PSA-bilar (1 914 965 stycken för att vara exakt) innehåller olaglig mjukvara sägs komma från interna företagsdokument som franska bedrägeribekämpningsmyndigheten DGCCRF (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes) har tagit del av.

Den otillåtna mjukvaran ska enligt anklagelserna begränsa utsläppen av kväveoxider under testförhållanden – medan bilarnas egentliga kväveoxidutsläpp vid vanlig körning ska ligga långt över de tillåtna gränserna.

Enligt tidningen Le Monde, som var först med att rapportera om anklagelserna, ska de interna dokumenten DGCCRF kommit över innehålla diskussioner om huruvida PSA måste dölja fusktekniken bättre.

PSA nekar i sin tur till alla anklagelser om utsläppsfusk. I ett uttalande under fredagen sa koncernen att "PSA uppfyller alla krav i alla de länder där koncernen verkar" och att dess bilar aldrig varit utrustade med någon mjukvara avsedd enbart för utsläppstester.

Trots det sjönk värdet på koncernens aktier under fredagen med 4,4 procent efter att nyheten kommit ut.

PSA har granskats av DGCCRF sedan i februari då koncernen blev den fjärde i Frankrike, efter Volkswagen, Renault och Fiat Chrysler, att misstänkas för utsläppsfusk.

Då erkände PSA:s tekniska chef emellertid att utsläppsreningen i koncernens dieselmotorer avsiktligt minskades vid högre temperaturer för att förbättra bränsleeffektiviteten och koldioxidutsläppen vid landsvägskörning.

Man försvarade sig med att NOx-utsläpp har mindre påverkan utanför stadsmiljöer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!