060907_qashqai

Qashqai ska ta Nissan till högre höjder

Under onsdagen släppte Nissan de första officiella bilderna på nya golfklassutmanaren Qashqai. Det är en bil med lite mer attityd än vi är vana att se från Nissan trots att den liknar Almera. Dessutom följer den crossovertrenden.

I går var det presentationernas dag i Paris. En lite ”inför Parissalongen” dag. Citroën visade sitt nya koncept, nya WRC-bilen och nya C4 Picasso. Nissan var också där och visade upp nya golfklasscrossovern Qashqai.   

Den är 4,31 meter lång, 1,61 meter hög och 1,78 meter bred. Axelavståndet är 2,63 meter.

Fyra motorer kommer att erbjudas. Två bensinare på 1,6 och 2,0 liter som ger 115 respektive 140 hästar och två dieslar på 1,5 och 2,0 liter som ger 106 respektiver 150 hästar. Dieslarna har dessutom hyggliga vridmoment, 240 Nm för den mindre och 320 Nm för den större. Fyra växellådor finns tillgängliga. En fem- och en sexväxlad manuell, en sexstegad automatisk och en variabel låda (CVT) med möjligheten att växla manuellt. Bägge 2-liters motorerna kan fås med fyrhjulsdrift.

Qashqai är designad i Europa av Nissan Design Europe och kommer att byggas i Nissans fabrik i Sunderland, England. Därifrån kommer den också exporteras till Nissans hemland Japan och flera andra marknader där den kommer heta Dualis.

Nissan säger att Qashqai riktar sig till dem som vill ha en lite djärvare bil än de traditionella c-segmentsmodellerna men som inte vill ha en stor suv. Om den skaran är stor eller inte låter vi vara osagt. Det gör däremot inte vd Carlos Ghosn.

– Vi väntar oss att Qashqai ska säljas i mer än 100 000 exemplar om året i Europa och 80 procent av de köparna har tidigare aldrig köpt en Nissan, sa Ghosn under presentationen. Innan Qashqai körde dom en premium c-segmentsbil, en liten suv eller en mellanklassbil.

Om några veckor får vi se Qashqai på riktigt och i februari 2007 når den butikerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!