101122-räddningskort bil

Räddningskort i bilen kan rädda liv

Motormännen kräver att alla bilar utrustas med ett så kallat räddningskort som enkelt och tydligt visar räddningstjänsten hur man klipper upp en demolerad bil på ett säkert sätt utan att riskera vare sig personalen eller den som sitter fast i bilen.

Dagens bilar är så komplexa att det för räddningstjänstens personal inte bara är att klippa upp en demolerad bil hur som helst för att få ut personer ur den. Karosseriförstärkningar, bränsletank, krockkudde och mycket annat är detaljer som man som räddningspersonal vill undvika när tar sig in i en bil som förstörts. Inte enbart för de åkandes säkerhet utan minst lika mycket för räddningspersonalens skull och säkerhet.

Därför kräver nu Motormännens Riksförbund att alla bilar förses med ett räddningskort som beskriver bilens uppbyggnad och därmed vägleder räddningspersonalen till rätt ingripande.

– Studier visar att räddningstiden på olycksplatser kan förkortas med mellan sex till tio minuter om bilen är utrustad med ett räddningskort. Det kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Berndt Sehlstedt, projektledare på Motormännen.

Räddningskortet, som redan finns i andra länder, är ett A4-blad som visar bilen från sidan och uppifrån med ”känsliga” punkter, som exempelvis krockkuddar, gasgeneratorer, bältessträckare, batterier, bränsletank samt karosserieförstärkningar. Kortet ska fästas under solskyddet på förarplats lätt gripbart för räddningspersonalen. En särskild dekal att fästa på framrutan med texten ”Räddningskort i bilen” ska tydliggöra att kort finns i bilen.

– 89 procent av räddningstjänsterna i Sverige uppger till Motormännen att ett räddningskort skulle vara till hjälp vid ankomsten till en olycksplats med demolerade fordon. Kortet innebär också att insatserna blir säkrare för räddningsproffsen. Personalen undviker att skadas av krutladdningar och krockkuddar som utlöses, säger Berndt Sehlstedt.

Motormännens krav till bilbranschen, Bil Sweden och Motorbranschens Riksförbund (MRF), förser alla nya bilar med räddningskortet samt även bilar som säljs begagnat.

– Antalet dödade och skadade i trafiken ska minska till 2020. Vi anser att räddningskortet är en viktig och enkel åtgärd på väg mot det trafiksäkerhetsmål som riksdagen har satt upp i den nya nollvisionen, avslutar Berndt Sehlstedt.

Skaffa räddningskortet

Så här förser du din bil med ett räddningskort 

1. Ladda ned din bilmodells räddningskort från www.motormannen.se. Skriv ut räddningskortet helst på en färgskrivare. (Vissa bilmärken och modeller har ännu inte räddningskort).

2. Vik räddningskortet och placera det bakom solskyddet på förarsidan. Ha den tryckta sidan inåt för att kortet inte ska blekas. Har du ingen ”dokumentficka” bakom solskyddet fäst kortet med resår, gummiband eller kardborreband.

3. Motormännen kommer även att ta fram ett klistermärke att fästas på bilens vindruta för att informera räddningstjänsten om räddningskortet. Klistermärket ”Räddningskort i bilen” fäster du i kanten på vindrutan vid förarplatsen, antingen längst upp till eller längst ner. Klistermärket kommer senare att kunna beställas från Motormännen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!