071212-räfflor

Räfflor räddar liv

Sedan 2005 har Vägverket fräst ojämna räfflor i vägmitten på många av landets landsvägar. Effekterna har visat sig vara bra för trafiksäkerheten och Vägverket kommer därför att utöka försöket på fler vägsträckor.

Många av landets landsvägar har haft ojämna fräsningar vägbanans ytterkant sedan en tid. Sedan 2005 utför Vägverket ett försök med fräsningar i vägmitten, och effekterna har visat sig vara mycket positiva.

Några av de positiva effekterna har visat sig vara att omkörningarna går snabbare, bilarna kör lite långsammare och att sömniga förare och förare som är upptagna med annat än att koncentrera sig på bilkörningen väcks av de vibrationer som räfflorna ger. I dagsläget sker cirka 20 procent av dödsolyckorna i trafiken på grund av att föraren somnar.

I dag har omkring 200 mil av Sveriges vägar försetts med ojämna fräsningar i vägbanans mitt och Vägverket planerar att 60-70 fler vägar ska få räfflor i mitten varje år. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!