Range Rover Sport SVR och Jaguar F-Type R AWD – tre snabba från provkörningen

Testchef Hedberg är på resande fot igen, denna gång för att köra två värstingar från Jaguar Land Rover.

Hej Hans! Var i världen har du flytt nu?

– Just landat i New York för att hämta upp "värstingarna" från Jaguar-Land Rover! På väg till racerbanan Monticello Motor Club ett par timmars bilkörning in i landet. Jag är förste svensk motorjournalist som kör nya Range Rover Sport SVR och Jaguar F-Type R AWD!

Två brittiska nyheter på samma gång alltså? Vad är temat?

Foto: 2015

– Sport och fart. Avdelning SVO är Land Rovers motsvarighet till BMW M respektive Mercedes-AMG, nya Range Rover Sport SVR är en högtrimmad (550 hk) sportsuv, en käftsmäll mot exempelvis BMW X5/6 M. Ljudsmattret från V8-motorn får alla att vända sig om!

Vad med F-Type då, fyrhjulsdrift AWD är helt nytt?

Foto: 2015

– Ja, som ett direkt svar på Porsche 911 Carrera 4 finns nu AWD till 3,0 V6 S med 380 hk och 5,0 V8 R med feta 550 hk. Förbättringarna vad gäller grepp och fäste var nödvändiga för "tailhappy" F-Type. Nu går det att köra rejält fort med bilen. Nytt är även manuell växellåda till "inroparen" 3,0 V6 med 340 hk, men personligen tror jag att 3,0 V6 S AWD med åttastegad Quickshift-automatlåda är klippt och skuren för Sverigemarknaden!

Provkörningarna av Range Rover Sport SVR och Jaguar F-Type R AWD läser du i kommande nummer av Teknikens Värld.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!