100706-transportstyrelsen

Rättelse från Transportstyrelsen: Slipper ej indraget körkort

I går kunde du läsa artikeln ”Tiotusentals slipper indraget körkort” här på teknikensvarld.se. I dag har Transportstyrelsen kontaktat teknikensvarld.se för att få ut rätt information då artikeln grundande sig på felaktiga uppgifter.

Gårdagens artikel Tiotusentals slipper indraget körkort baserades på Sydsvenskans uppgifter som berättade att Transportstyrelsen stryker 50 000 ärenden som kan leda till indraget körkort. Anledningen sades helt enkelt vara att det inte hinns med att behandla alla ärenden.

I dag har Transportstyrelsen hört av sig till teknikensvarld.se och dementerat de uppgifter som både vår och Sydsvenskans artikel innehåller. Det rör sig i stället om en annan, lättare typ av ärenden som stryks för att spara handläggningstid.

– De ärenden som stryks ingår i något som kallas prioriteringsgrupp 5. Gruppen innehåller lättare förseelser som inte innebär indraget körkort och som kommer till vår kännedom via polis och domstol. Exempel på förseelser kan vara mindre trafikbrott eller att man har omhändertagits berusad på stan. Då registreras detta hos oss och vi skickar ut brev till de berörda personerna om att de finns med i vårt register och att det kan leda till indraget körkort vid fortsatt upprepade förseelser, berättar Eva Söderberg på Transportstyrelsens pressjour för teknikensvarld.se.

Den avskrivning som Transportstyrelsen gör innebär alltså att personerna i prioriteringsgruppen inte får något brev hemskickat om att myndigheten har kännedom om deras förseelser. På så vis sparas viktig handläggningstid till andra uppgifter som exempelvis hanteringen av körkortstillstånd.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!